Onderhoudtips 2019-01-04T10:07:57+00:00

Onderhoud Tromm Tweewielers

Uiteraard verrichten wij graag het (groot) onderhoud aan uw fiets. U kunt daarvoor altijd terecht in onze werkplaats. Het is verstandig om vooraf even te bellen (020-6642099, keuze 2) en een afspraak te maken. In dat geval bent u uw fiets meestal maar één dag kwijt.

Naast het groot onderhoud zijn er een aantal zaken die u makkelijk zelf kunt doen. Te denken valt aan het op spanning houden van uw banden en het smeren van uw ketting. Deze simpele handelingen verlengen de levensduur van uw fiets (en de specifieke onderdelen) enorm. Zo raakt u niet onnodig op kosten en kunt u jaren van uw fiets genieten. Hieronder een aantal tips voor het klein onderhoud van uw fiets.

Bandenspanning controleren

Het is verstandig om iedere 2 weken de bandenspanning te controleren. De geadviseerde spanning staat in Bar of PSI op de buitenband.
1 Bar is ongeveer 15 PSI.

De juiste bandenspanning zorgt er voor dat uw fiets lekker licht rijdt. Ook heeft u minder kans op lekke banden, heeft u betere grip en slijten uw banden niet zo snel.

Een uitzondering is echter gladheid. Als u bij gladheid uw bandenspanning wat verlaagd heeft u betere grip en glijdt u niet zo snel weg.

Onderhoud van uw ketting

Als u een fiets met een open ketting heeft is het verstandig om uw ketting regelmatig te smeren. Er zijn daarvoor diverse smeermiddelen op de markt. Gebruikt altijd een smeermiddel met Teflon of PTFE (geen siliconenspray).

Als u een spuitbus gebruikt zult u wat vaker moeten smeren, 2 keer per maand, omdat dit smeermiddel wat dunner is en in principe niet plakt aan de ketting. Het voordeel hiervan is dat er daardoor ook minder vuil aan de ketting plak. Spray spoelt bij nat weer echter vaak weg en moet dus na iedere regenrit opnieuw aangebracht worden.

Gebruik nooit een spuitbus bij een fiets met schijfremmen, de smeernevel kan neerslaan op de schijf en daardoor de remwerking zeer negatief beïnvloeden. Bovendien gaan de remmen vaak hard piepen als ze vuil of vet zijn.

Als u een druppelflesje gebruikt is 1 keer per maand vaak genoeg om te smeren. Druppelolie is vaak wat dikker en hecht daardoor wat beter aan de ketting. Nadeel is echter dat het ook wat meer vuil aantrekt. Dit vuil kan het beste even met een droge (katoenen) verwijderd worden (tijdens het ronddraaien van de ketting) voor de ketting opnieuw te smeren. Een oud nagelborsteltje werkt overigens ook goed. Als men nalaat de ketting te reinigen voor men nieuwe smeerolie aanbrengt, ontstaat er op een gegeven moment een dikke vuil/vet koek aan de ketting. En dat versnelt de slijtage van de ketting behoorlijk.

Bovenstaande smeertips zijn overigens gebaseerd op gemiddeld gebruik. Als u meer dan gemiddeld fietst zult u dus ook vaker moeten smeren. En uiteraard  in de winter ook wat vaker smeren dan bij droog zomer weer.

Onze medewerkers adviseren u overigens graag met betrekking tot uw persoonlijke situatie.

Algemeen onderhoud

Het is verstandig om uw fiets regelmatig schoon te maken. Een schone fiets rijdt beter en slijt minder snel.

Als uw fiets velgremmen heeft kunt u de remstof van de velgen poetsen. Hierdoor zullen de remblokken en de velgen minder snel slijten.

Als uw fiets een open ketting heeft kunt u vuil en zand met wat oude nagelborsteltjes weg borstelen. Ook zijn er speciale kettingreinigers in de handel die de ketting grondig reinigen.

Het frame kunt u schoonmaken met framepolish wat ook een vuilwerende laag op uw fiets achterlaat.

Als uw remblokken wat afgesleten zijn kunt u ze bijstellen met de stelnippels op de remgrepen. Hierdoor wordt de rem weer strakker gesteld. Zorg altijd dat bij het aangrijpen van de rem uw vingers een hoek van 90 graden maken. Hierdoor heeft u de meeste kracht om te remmen. Bij een racefiets zit de stelnippel overigens vaak op de remklauw i.p.v. op de remgreep.

Hydraulische schijfremmen zijn zelfstellend waardoor u ze nooit hoeft bij te stellen.

Maak een afspraak voor de onderhoudsbeurt

NEEM CONTACT MET ONS OP

Tromm Tweewielers
Europaplein 45
1078 GV Amsterdam

T: 020 - 664 20 99
F: 020 - 675 23 33
E: info@tromm.nl

Openingstijden:

Dinsdag t/m Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00
Zondag en Maandag gesloten.

Contact opnemen